Aikakausmedioilla yli kolme miljoonaa someseuraajaa

Social-Media-Apps-PixaBay-CC0-Public-Domain

Kolmen miljoonan someseuraajan raja ylittyi aikakausmedioilla ensimmäistä kertaa syyskuussa, ja lokakuussa seuraajia kaikissa kanavissa oli yhteensä 3 054 396. Seuratuimmat aikakausmedioiden somekanavat olivat Facebook, Twitter ja Instagram.

Eniten yleisömäärä kasvaa Facebookissa, jossa aikakausmediat saavat keskimäärin 29 000 uutta seuraajaa kuukaudessa. Facebook-seuraajien osuus aikakausmedioiden someyleisöstä oli syyskuussa yli puolet eli 59 prosenttia. Osuus on kuitenkin pienentynyt viimeisen vuoden aikana 1,9 prosenttiyksikköä Instagramin osuuden kasvettua saman verran.

Vielä toistaiseksi toista sijaa seuratuimmista somekanavista pitää Twitter, jossa aikakausmedioilla oli lokakuun lopussa 630 000 seuraajaa. Instagramin 558 000 seuraajamäärä on tiukasti perässä, sillä kasvuvauhti on Twitteriä nopeampi; uusia seuraajia tulee noin 16 000 kuukaudessa.

Seuratuimmat aikakausmediat somessa

Somen seuratuin aikakausmedia oli lokakuussa Aku Ankka, jolla oli lähes 200 000 seuraajaa kun huomioidaan kaikki kanavat. Valtaosa yleisöstä, noin 150 000, seuraa sitä Facebookissa. Aku Ankka on kanavatilausten perusteella suosituin aikakausmedia myös YouTubessa, jossa sillä on noin 29 000 tilaajaa. Printtiin verrattuna yleisömäärä on kuitenkin vielä pieni, sillä viimeisimmän KMT-mittauksen mukaan ankkalinnalaisten parissa viihtyy viikoittain jopa 610 000 suomalaista.

Facebookin seuratuimmat lehdet olivat lokakuussa Aku Ankan lisäksi Suomen Luonto, Seiska, Demi ja Kodin Kuvalehti.

Twitterissä menestyvät erityisesti talous-, tekniikka-, uutis- ja ajankohtaismediat, ja seuraajamäärien perusteella kanava on erityisen tärkeä ammatti- ja järjestölehdille. Ylivoimaisesti suurin aikakausmedia Twitterissä on Talouselämä, joka on viimeisen vuoden aikana saanut lähes 37 000 uutta seuraajaa pelkästään tässä kanavassa.

  • -Olemme tehneet Talouselämässä jo pitkään määrätietoista työtä sosiaalisen median suhteen. Meillä on selvä strategia uusien, printin ulkopuolelle jäävien lukijoiden kiinnostuksen herättämiseksi. Erityisen aktiivisia olemme nuorempien kohderyhmien osalta. Lehti on meille tuote, joka on yhtä laadukas niin printissä kuin diginä, kertoo Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas.

Instagramista yleisö on löytänyt erityisesti lifestylelehdet. Lokakuussa seuratuimmat olivat Suomen Luonto, Maku, Demi, Avotakka ja Soppa365.

Top 10 seuraajamäärät kaikissa
somekanavissa, lokakuu 2017

1. Aku Ankka 199 293
2. Talouselämä 189 544
3. Seiska 142 807
4. Suomen Luonto 137 047
5. Suomen Kuvalehti 129 561
6. Demi 102 341
7. Soppa365 74 122
8. Kodin Kuvalehti 72 692
9. Markkinointi & Mainonta 71 975
10. Kotivinkki 59 744

Kuukausittaisen seurannan tulokset päivitetään joka kuukauden alussa Aikakausmedian nettisivuille, joissa on julkaistu kaikki viimeisimmät top-listat.

Aikakausmedia on seurannut suomalaisten aikakausmedioiden sometavoittavuutta tammikuusta 2016 alkaen. Seurannassa ovat Aikakausmedian jäsenkustantajien ja -julkaisijoiden lehdet, joilla on käytössään yksi tai useampi seuraavista sosiaalisen median kanavista: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest tai YouTube. Lokakuussa mukana oli 209 aikakausmediaa.