Iso Numero kaksinkertaisti myyjien ansaitsemat tulot

Iso Numero on yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa tulojen mahdollisuuksia vähäosaisille ihmisille. Toimintamme lippulaiva on kaduilla myytävä Iso Numero -lehti, jonka kansihinnasta myyjä pitää puolet itsellään. Kaikki lehden omat tuotot sijoitetaan Ison Numeron kestävään kehittämiseen ja myyjien tueksi.

Lehden liiketoimintaa kehitettiin voimakkaasti vuonna 2018, ja kehitysohjelman tuloksena muun muassa kaksinkertaistettiin Ison Numeron myyjien vuoden mittaan ansaitsemat tulot. Kasvun taustalla on pitkäjänteinen suunnitelma sekä vuosi sitten toteutettu menestyksekäs joukkorahoituskampanja.

Vuonna 2018 Iso Numero saavutti seuraavaa:

 • yhteensä myyjät ansaitsivat yli 175 000 euroa tuloja – summa on yli kaksi kertaa niin suuri kuin edellisvuonna
 • lehteä myi yli 240 henkeä – myyjät tulevat hyvin erilaisista taustoista, mutta heitä yhdistää kokemus muun muassa asunnottomuudesta, syrjinnästä, vähävaraisuudesta ja työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämisestä
 • noin 30 ihmiselle Iso Numero on ainoa työpaikka – vakiomyyjiin kuuluu ihmisiä, joille lehden myynti on tuottanut elantoa jo lehden alkuvuosista asti
 • lehteä myi kuukausitasolla 58–112 myyjää – keskimäärin lehtiä kävi ostamassa 70 ihmistä kuukaudessa
 • kukin myyjä on yksilö ja tekee töitä tarpeidensa mukaisesti – myyjät myyvät kuukausittain 2–350 lehteä
 • joukkorahoituskampanjan avulla kiihdytimme julkaisutahtia – Iso Numero ilmestyi 10 kertaa vuonna 2018
 • lehti lähti tämän vuoden alussa postitse yli 100 osoitteeseen, mukaan lukien kirjastoihin ympäri Suomea – lehden tilauspalvelulla pystymme työllistämään myyjän toimistolle tuntipalkalla
 • julkaisutoiminnan itsenäinen liikevaihto oli noin 150 000 euroa – yhteensä lehtiä myytiin yli 32 000 kappaletta
 • suosituimmista painoksista täytyi ottaa lisäpainos – näihin kuuluivat muun muassa vuoden ensimmäinen lehti, jonka kannessa oli Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, sekä kesänumero, jonka kannessa oli kirjailija Saara Turunen

“Näimme vuoden aikana hurjaa kasvua, joka ei olisi mahdollista ilman lukijoita, tukijoita ja työlleen omistautuneita myyjiä”, sanoo sanoo toimitusjohtaja Janne Hukka.

“Iso Numero perustettiin vuonna 2011, kun kerjäläisiä ilmestyi ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudun kaduille. Teimme silloin kertaluontoisen lehden myötätunnon osoituksena. Nyt yhdeksän vuotta myöhemmin meillä on oikea työyhteisö, kuukausittain ilmestyvä lehti ja todetusti toimiva tapa tehdä kaupungeista parempia kaikille. Kun iso osa myyjistämme kuuluu Euroopan syrjityimpiin vähemmistöihin, niin kyseessä on aivan huikean hieno asia”, Hukka jatkaa.

Isoa Numeroa julkaisee Isot Tekijät ry., joka on lehden tekijöiden ja kulttuurilehtien kattojärjestö Kultti ry:n perustama yhdistys. Kultti ry. toimi Ison Numeron kustantajana elokuuhun 2018 saakka. Syynä kustantajanvaihdokselle oli toiminnan volyymin kasvu. Lehden operatiivisesta toiminnasta vastaa kaksi kokopäiväistä ja 3–4 osa-aikaista työntekijää.

Lehden missio on tarjota työmahdollisuuksia ja vuoden 2019 aikana tässä työssä keskitytään entistä konkreettisemmin lisäämään myös myyjien taitoja.

Tähän kuuluu:

 • kielikoulutusta yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa – kielikoulutuksen laajentamisesta on alustavasti sovittu Helsingin uuden keskuskirjasto Oodin kanssa
 • myyjille räätälöidyn myyntikoulutuksen toteuttaminen yhteistyössä Et May. -palvelusuunnittelutoimiston kanssa – koulutus tähtää siihen siihen, että jokaisella myyjällä on parhaat mahdolliset eväät luoda positiivisia kohtaamisia asiakkaiden kanssa

Samalla Iso Numero jalkautuu kevään aikana markkinoimaan lehteä potentiaalisille uusille myyjille, kuten suomalaisille, maahanmuuttajille ja muille haavoittuvaisessa asemassa eläville henkilöille, jotka tarvitsevat tuloja. Vuonna 2019 lehti ilmestyy joka kuun ensimmäinen keskiviikko.