JSN: Johanna Vehkoon saaman syytteen kritisoiminen ei ollut asiaton vaikuttamispyrkimys

Johanna Vehkoo Kuva: Mervi Ahlroth

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkaisi kesäkuun kokouksessaan kaksi kantelua, joissa lehtiä syytettiin siitä, että ne olisivat pyrkineet asiattomasti vaikuttamaan käräjäoikeuden tuomioon toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaussyyteasiassa.

JSN antoi vapauttavat päätökset Iltalehdelle ja toimittajien ammattilehti Journalistille. JSN totesi perusteluissaan, että oikeuslaitoksen toiminnan kriittinen arviointi on sananvapauden käyttämisen ydinaluetta ja yksi journalismin keskeisistä tehtävistä. JSN:n mukaan jutut käsittelivät ajankohtaista, yhteiskunnallisesti merkittävää oikeustapausta, josta yleisöllä oli oikeus vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.

Asiavirhe on korjattava myös mielipidekirjoituksesta

JSN antoi tiistaina 18.6.2019 pitämässään kokouksessa lisäksi kolme muuta vapauttavaa ja kaksi langettavaa päätöstä.

Verkkouutiset ja Ilta-Sanomat saivat langettavat, kun ne eivät korjanneet julkaisemistaan mielipidekirjoituksista olennaisia asiavirheitä, vaikka ne olivat saaneet virheistä tiedon. JSN:n valvomat Journalistin ohjeet koskevat myös medioiden julkaisemia mielipidekirjoituksia, olivat ne sitten toimittajien tai lukijoiden kirjoittamia.

Loviisan Sanomat sai vapauttavan päätöksen yksityishenkilön Facebook-kirjoituksen siteeraamista käsitelleestä kantelusta. Iltalehti ja MTV saivat vapauttavat päätökset virheen korjaamista käsitelleistä kanteluista.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 29.8.2019.