Ulkomainonta tavoittaa suomalaiset paremmin kuin mikään muu media

Kantar Mind -tutkimuksen mukaan ulkomainonta tavoittaa viikoittain koko Suomen väestöstä 98%.

Ulkomainonta tavoittaa ympäri Suomen aina  pääkaupunkiseudulta Lappiin saakka. Totaalitavoittavuus ulkomainonnalla on Uudenmaan alueella 99 ja Lapissa 98 posenttiyksikköä.

– Kun lasketaan yhteen kaikki klusterit, ulkomainonta tavoittaa jokaisen suomalaisen. Ihmiset viettävät aikaa niin lentokentällä, laskettelemassa, julkisissa kulkuneuvoissa kuin kauppakeskuksissakin – paikoissa, joissa on ulkomainontaa, Insight Director Pami Bergman Kantarilta listaa.

Tavoittavuuden lisäksi ulkomainonta korostuu selkeästi tietyissä kohderyhmissä. Esimerkiksi hiihto- ja golfkeskukset korostuvat selvästi lapsiperheiden tavoittamisessa.

Hyvässä ulkomainoskampanjassa on otettu kanavan ehdot huomioon heti suunnitteluvaiheessa. Kantarilla tehtyjen tutkimusten mukaan, monikanavainen mainoskampanja on 57% vaikuttavampi, kun kun sen mediakanavat ovat integroitu keskenään ja kunkin kanavan mediaehdot on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa.

– Aika isot luvut kyseessä ja perustelu sille, miksi kannattaa varmistaa, ettei TV-mainoksesta ole otettu kuvakaappausta ja käytetä sitä printtissä ja ulkomainonnassa, commercial director Anna Porvari Kantarilta sanoo.

Ulkomainonta yhteismitalliseksi muiden kanssa

Korkeiden tavoittavuuslukujen taustalla on myös mittaamistavan muutos. Aiemmin Kantarin tutkimuksissa ulkomainontaa mitattiin kysymällä esimerkiksi “muistatko nähneesi ulkomainontaa viimeisen kuukauden aikana”, kun muista medioista kysyttiin muodossa “oletko lukenut sanomalehtiä / kuunnellut radiota”.

– Aiemmin mittaamistavat eivät olleet yhteismitallisia, sillä muita medioita mitattiin niiden altistumisen määrällä, mutta ulkomainontaa sen huomioimisella. Nyt ei siis mennä ulkomainonnassa siihen huomioarvoon, vaan puhutaan altistumisesta, kuten muissakin medioissa, Insight Director Pami Bergman kertoo.

Uusi mittaamistapa otettiin käyttöön viime vuonna.

Ulkomainonnan suuri tavoittavuus tulee odotettavasti vain jatkumaan myös alkavalla vuosikymmenellä. Ulkomainosliiton jäsenyritykset tarjoavat hyvin monipuolisia mainosratkaisuja, ja kumppanien avulla voidaan suunnitella kokonaisvaltaisia kampanjoita.