Yle Kaakkois-Suomen päällikkö Sari Lehtinen Lappeenrannan Linnoituksen uudeksi isännäksi

Sari Lehtinen _ kuva Mervi Palonen

Yle Kaakkois-Suomen päällikkö Sari Lehtinen nimettiin Lappeenrannan Linnoituksen uudeksi isännäksi 10. elokuuta (2018) Lappeenrannan linnoituksen Vanhankaupungin päivillä. Isännän arvonimi annetaan vuodeksi kerrallaan lappeenrantalaiselle tai Lappeenrannasta kotoisin olevalle, omalla alallaan ansioituneelle henkilölle, joka on toiminnallaan tuottanut kaupungille positiivista mainetta. Valinnan tekee Lappeenrannan kaupunginjohtaja.

Lehtinen on 23. Linnoituksen isäntä. Isännän tunnusmerkit, viitan, käädyt ja hatun seuraajalleen luovutti edellinen isäntä, yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa.

Sari Lehtinen pitää Lappeenrannan voimana Saimaata ja kaupungin vahvaa historiaa sekä yliopistoa.

− Saimaa, linnoitus ja Rakuunamäki muodostavat kolmiyhteyden, josta kaupungin voima kumpuaa. Viime vuosina päällemme on ropissut hyvää pöhinää ja positiivista asennetta varsinkin yliopistolta, ja aivan uusille aloille syntynyt yrittäjyys vaikuttaa lupaavalta. Olen ylpeä siitä, että edeltäjäni Linnoituksen isäntänä on yliopiston rehtori.

Myös kaupungin ulkoisten puitteiden kehitystä Lehtinen pitää arvossa.

− Viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana kaupunkimme ulkoiset puitteet ovat kehittyneet paljon ja kauneusarvoja on nostettu onnistuneesti esille. Linnoitus ja satama ovat mielettömän upeita ja keskikaupunki kirii perässä, kunhan kaikki rakennushankkeet valmistuvat, Lehtinen kiittää.

Hänen mielestään Saimaa sekä kaupungin historia tekevät Lappeenrannasta ainutlaatuisen, ja kaupunki huokuu elinvoimaisuutta, jota kannattaa ylpeästi esitellä ja markkinoida.

Purjehduksen harrastajana Lehtinen arvostaa Saimaata kansallisaarteena, josta on pidettävä hyvää huolta. Lappeenrannan linnoitus ja siellä sijaitseva radiotalo ovat jo parinkymmenen vuoden ajan olleet hänen työympäristönään.

− Toivon, että linnoitukseen suunnitellut kaavahankkeet etenisivät ja alueelle saataisiin lisää ympärivuotista toimintaa. Niinkin pieni parannus kuin englanninkieliset opasteet lisäisivät matkailun vetovoimaa, Lehtinen uskoo. Samalla hän toivoo, että jo mainetta niittäneen, linnoitusniemen kärjessä sijaitsevan hiekkalinnan rinnalle kehitettäisiin toinenkin, ohittamaton vetonaula, joka vetäisi entistä enemmän matkailijoita kaupunkiin.

Historiallisella Rakuunamäellä asuva Sari Lehtinen arvioi, että Rakuunamäki on vielä Lappeenrannan matkailun kehittämisessä käyttämätön mahdollisuus. – Eikö siellä olisi tilaa rakuunaperinteen esittelylle ja hevosille tai jollekin toiminnalliselle kohteelle, hän kysyy.

Päätöksentekoon ripeyttä, katseet kauemmas tulevaisuuteen 

Sari Lehtinen toivoo, että Lappeenrannan avoin karjalainen ilmapiiri saisi höysteekseen rohkeutta ja uskallusta.

− Varsinkin päätöksentekoon kaipaan rohkeutta ja ripeyttä, ja päättäjien olisi uskallettava katsoa kauas tulevaisuuteen. Nyt meillä liikaa pelätään virheratkaisuja, mutta jos ei päätetä ollenkaan, ei edetä mihinkään suuntaan. Eihän esimerkiksi jäähallin tulevaisuutta voi loputtomiin pohdiskella, Lehtinen näpäyttää.

Alueradio on paikkakuntalaisten kaveri 

Sari Lehtisen työpaikkana on jo parinkymmenen vuoden ajan ollut Lappeenrannan linnoituksessa sijaitseva radiotalo. Vuonna 2015 tehtäväkuva laajeni Yle Lappeenrannan päällikön tehtävästä Yle Kaakkois-Suomen päälliköksi, joten ajoittain hän työskentelee myös Kotkassa ja Kouvolassa.

− Alueeseemme kuuluu viisi kaupunkia: Lappeenranta, Imatra, Kotka, Hamina ja Kouvola. Joskus jopa ihmettelen, kuinka valtavan ylpeitä ihmiset ovat omasta kaupungistaan. Kotiseuturakkaus on uskomattoman voimakasta ja jokaisen kaupungin ilmapiirissä on tunnistettavia heimopiirteitä, Lehtinen naurahtaa.

Itsekin hän tunnustaa rakastavansa kotikaupunkiaan Lappeenrantaa syvästi, mutta vetää tiukan rajan ammatillisen roolinsa ja henkilökohtaisten tunteidensa välille.

− Yle Kaakkois-Suomen tehtävänä on välittää totuudenmukaista tietoa koko alueelta ja kertoa tärkeistä ja kiinnostavista asioista yleisöllemme. Mutta emme toki voi sivuuttaa sitäkään, että Lappeenranta on Etelä-Karjalan keskuskaupunki ja sen kehitys vaikuttaa koko maakunnan kehitykseen.

Lehtisen mielestä Yle Lappeenrannalla on muihin alueradioihin verrattuna poikkeuksellisen mutkaton suhde ihmisiin.

− Radiomme on kuin paikkakuntalaisten kaveri ja sillä tavalla myös yhteisön rakentaja ja yhteisöllisyyden luoja. Meihin otetaan paljon yhteyttä ja ihmiset tulevat mielellään mukaan ohjelmiin. Totta kai on hienoa, jos meillä on positiivista kerrottavaa, ja voimme jakaa iloa paikkakuntalaisten kanssa.

Radiotalon päällikkö on Lappeenrannan tiimissä harvoja oman kaupungin kasvatteja.

− Moni muualta tulleista toimittajistamme on hämmästynyt, kuinka lähellä pääkaupunkiseutua olemme ja kuinka hyvät liikenneyhteydet täältä on muualle Suomeen ja maailmalle. Lisäksi Kaakkois-Suomi on uutisalueena valtakunnallisesti kiinnostava, ja uutisemme läpäisevät valtakunnallisen uutiskynnyksen verraten usein.

Paljasjalkainen lappeenrantalainen

Sari Lehtinen kuvailee itseään paljasjalkaiseksi ja kotiseutuaan syvästi rakastavaksi lappeenrantalaiseksi. Sukujuuret ulottuvat sekä Lappeelle että luovutettuun Karjalaan.

− Äidin puoleinen mummolani oli Lappeen Hanhijärvellä eli rinkelikylässä. Isovanhempani olivat viipurinrinkelin tekijöitä, ja siellä minäkin jauhonpölyssä konttailin, Lehtinen nauraa. Varsinainen lapsuuskoti sijaitsi ensin Parkkarilassa ja sitten Pontuksella.

− Jo lapsena imin itseeni yrittäjähenkisyyttä ja opin työn tekemisen taidon, joka karaistui paikallisradioiden palveluksessa ennen Ylen vuosiani. Radiotyö on ensirakkauteni ja se kuuluu kokonaisvaltaisesti elämääni, kuten lappeenrantalaisuuskin.

Hän kertoo olleensa iloisesti yllättynyt, kuin ”puulla päähän lyöty”, kun kuuli valinnastaan Linnoituksen isännäksi. − Todella upeaa ja vetää nöyräksi, Lehtinen hymyilee.

Rehti luotsi ja yhteistyökumppani

Linnoituksen isännän valitsee Lappeenrannan kaupunginjohtaja. Sari Lehtinen on seitsemäs kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan nimeämä Linnoituksen isäntä.

Kimmo Jarva haluaa vuoden 2018 isännän valinnallaan tuoda esille median merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kaupungin yhteistyökumppanina. Hänen mielestään alueellinen radio ja tv-kanava ovat myös merkittäviä yhteisöllisyyden ja paikkakunnan identiteetin edistäjiä.

− Sari Lehtinen on Yle Kaakkois-Suomen rehti luotsi ja niin kaupungin kuin muidenkin paikallisten toimijoiden yhteistyökumppani. Hän arvostaa totuudenmukaista tiedonvälitystä, oivaltaa paikallisten ihmisten tuntoja ja on aidosti ylpeä kotikaupungistaan. Yle Kaakkois-Suomi on valtakunnallisesti arvostettu alueellinen radio ja tv-kanava, jonka eteen Lehtinen on tehnyt ansiokasta työtä, Kimmo Jarva perustelee valintaansa.