Lauri Markkanen haastaa suomalaiset ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Sen hillitseminen vaatii tekoja ja sitoumuksia paitsi valtioilta ja yrityksiltä myös kansalaisilta. Siksi koripalloilija Lauri Markkanen ja Neste aloittavat yhteistyön ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun puolesta.

Chicago Bullsin riveissä toista NBA-kauttaan pelaava Markkanen on yhä huolestuneempi maapallon tulevaisuudesta: ”Olen saanut kasvaa oman lapsuuteni Suomessa neljästä vuodenajasta nauttien. Nyt kun olen itse isä, haluan tehdä kaikkeni, jotta myös lapseni voisi nauttia puhtaasta, elinvoimaisesta maapallosta”, Markkanen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa näkyvässä kampanjassa Lauri haastaa seuraajansa toimimaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Havainnollistaakseen ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun panoksia, Lauri pelaa kampanjassa pallolla. Sen pintaan on maalattu maapallon lämpökartta viime kesältä, jolloin eri puolilla maapalloa rikottiin lämpöennätyksiä. Pallon on maalannut taiteilija Kickstradomis, joka on tunnetuimpia koripallokenkien tuunaajia maailmassa. Yhteistyötä voi seurata Markkasen kanavissa tunnisteella #DontChoke.

”NBA-pelaajana ja nuorten urheilijoiden esikuvana minulla on velvollisuus toimia ilmastonmuutosta vastaan. Samalla haluan kannustaa myös muita ihmisiä ympärilläni pienentämään omaa hiilijalanjälkeään konkreettisilla teoilla. Meillä on Nesteen kanssa samat arvot, ja yhteinen tavoitteemme on luoda puhtaampi tulevaisuus tuleville sukupolville. Siksi Neste on luonnollinen kumppani minulle. Itse olen ensimmäisenä askeleena luopunut punaisen lihan syömisestä kokonaan, sillä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa suuresti yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeen. Heitän pallon seuraavaksi kaikille koripallon ystäville: haastan teidät miettimään, millaisia vastuullisempia valintoja te voitte tehdä omassa arjessanne”, Markkanen jatkaa.

”Viimeistään tuore IPCC:n ilmastoraportti osoittaa, että nyt on aika toimia. On hienoa, että Lauri lähtee kanssamme rohkeasti ja näkyvästi ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Kampanjassa kannustetaan ihmisiä miettimään omia asenteita ja jokapäiväisiä valintoja. #DontChoke tarkoittaa sitä, ettei suurten haasteiden kuten ilmastonmuutoksen edessä voi jäätyä pelikentällä, vaan täytyy uskaltaa tehdä vastuullisempi valinta. Aloittaa voi pienestä asiasta, joka voi aikanaan johtaa suureen muutokseen”, kertoo Nesteen markkinointijohtaja Sirpa Tuomi.

Nesteen liikevoitosta jo yli 50 % tulee uusiutuvista tuotteista. Yritys on maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen Nesteen uusiutuvilla polttoaineilla vähensi maailman ilmastopäästöjä vuonna 2017 yhteensä 8,3 miljoonaa tonnia eli 8,3 miljardia kilogrammaa. Määrä vastaa kolmen miljoonan henkilöauton poistamista liikenteestä kokonaiseksi vuodeksi.