Google rahoittaa suomalaista innovaatiota, joka torjuu digitaalisen median asiakaskatoa tunneälyn avulla

Google Digital News Innovation Fund on myöntänyt 300 000 euron rahoituksen Mediatalo Keskisuomalaisen ja NayaDaya Oy:n hankkeeseen, jossa kehitetään globaalia ratkaisua digitaalisen median asiakaskadon minimointiin.

Mediatoimiala on riippuvainen tilaajien tuottamasta liikevaihdosta. Maksavien asiakkaiden hankinta on haastavaa ja tilaajista kiinni pitäminen vielä vaikeampaa. Mediatalo Keskisuomalaisen ja NayaDaya Oy:n yhteisessä hankkeessa uskotaan, että ratkaisun ytimessä on lukijoiden sitoutuminen. Sitoutuminen ja kokemus tilauksen arvosta perustuvat sisällön herättämiin tunteisiin. Kun tieteelliseen tunnetutkimukseen perustuva teknologia mittaa ja tulkitsee median käyttäjien tunteita, voidaan vahvistaa sitoutuvaa, positiivista ja yhteisöllistä käyttäytymistä.

Hakukoneyhtiö Googlen rahoittama Google Digital News Innovation Fund on nyt päättänyt tukea hanketta 300 000 eurolla. Mediatalo Keskisuomalainen on testannut tunneteknologiaa lokakuusta 2017 alkaen Suomen suurimmassa kaupunkilehdessä Helsingin Uutisissa. Helsingin Uutiset on kuudenneksi luetuin sanomalehtien verkkopalvelu koko maassa. Palvelu tavoitti tammikuussa 1,1 miljoonaa suomalaista (FIAM 1/2019) heti iltapäivälehtien, Helsingin Sanomien, Kauppalehden ja Aamulehden jälkeen. Rahoituksen avulla teknologian käyttöä laajennetaan Mediatalo Keskisuomalaisen verkkopalveluissa.

Tieteellistä teknologiaa, algoritmia ja analytiikkaa yhdistävän ratkaisun kehittäjänä on suomalainen startup-yritys NayaDaya Oy. Mittarina toimii tunteita analysoiva ja käyttäytymistä ennakoiva Emotional Value Index (EVI). SaaS-palvelua (Software as a Service) kehitetään ja tuotteistetaan mediatoimialan tilauspohjaisen liiketoiminnan tarpeisiin maailmanlaajuisesti.

”Tavoitamme verkossa jo yli 2,5 miljoonaa suomalaista kuukaudessa. Tilaajat ja sitoutuneet lukijat ovat yhtiömme elinvoima, ja pyrimme pienentämään asiakaskatoa kaikissa medioissamme. Uskomme että tunteiden ja sitoutumisen huomioiminen EVI-tunnusluvun avulla on avain sisällön kehittämiseen lukijoita ja liiketoimintaa palvelevalla tavalla. Visiomme on luoda yhdessä NayaDaya-startupin kanssa globaalia de facto -standardia digitaaliselle emotionaaliselle vuorovaikutukselle, datalle ja arvolle”, digitaalisen liiketoiminnan johtaja Kirsi Hakaniemi Keskisuomalainen Oyj:stä sanoo.

Helsingin Uutisissa toimitukselliseen sisältöön liitetyllä sovelluksella on ilmaistu tunteita odotettua enemmän ja monipuolisemmin. Sovelluksen käyttö on myös osoittanut, että osa tieteellisen mallin mukaisista tunteista ennakoi korkeampaa sitoutumista palveluun, kuten pidempää lukuaikaa, alhaisempaa poistumisprosenttia ja halukkuutta jakaa sisältöä edelleen.

“Tulokset haastavat pohtimaan uutisten aiheita ja näkökulmia. Tarjoammeko päivän aikana vain sisältöjä, jotka herättävät pettymystä ja vihaa, vaikka sitoutuneet lukijat reagoivat tulosten mukaan mieluiten juttuihin, jotka herättävät esimerkiksi myötätuntoa, ylpeyttä ja iloa? Tai pystymmekö tuomaan uutisiin ratkaisuja sen lisäksi, että kerromme ongelmista?”, Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen pohtii. Etelä-Suomen Media on Mediatalo Keskisuomalaisen Etelä-Suomen lehtiä kustantava yhtiö.

Google DNI:n rahoituksella kehitetään muun muassa tunteiden mittaamista, tunnedatan analysointia ja online-kojelautoja palvelemaan mediakonsernien digitaalisia kanavia, asiakassegmenttejä ja liiketoiminnan mittareita.

“Googlen tuella ratkomme digitaalisen median ja viihteen keskeisimpiä haasteita. Nykyinen teknologia on jo osoittanut voimansa. Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa luomme arvoa mediayhtiöille ja median käyttäjille globaalisti”, CEO Timo Järvinen NayaDaya Oy:stä toteaa.