Yli 6000 nuorta vastasi: WhatsApp nuorten suosituin sosiaalisen median palvelu – Facebookin suosio laskussa

Some ja nuoret 2019 -kyselyn mukaan nuori viettää sosiaalisen median parissa keskimäärin 15–20 tuntia viikossa. Suosituin ajankohta palvelujen käytölle on illalla, klo 18–21. 

Nuorten käyttämissä palveluissa ykkössijaa pitää hallussaan viestintäpalvelu WhatsApp. Seuraavaksi suosituimpia palveluja ovat YouTube, Instagram ja Snapchat. Facebook on kuudenneksi suosituin palvelu. Facebookin käyttö näyttää nyt hiipuvan koko ikäryhmässä. Vuonna 2013 vastaajista 92 % käytti Facebookia. Vielä vuonna 2016 vastaajista 81 % käytti Facebookia, nyt lukema on 57 %.

Facebookin ja Snapchatin käyrät ovat melkein päinvastaiset, eli Snapchatin käyttöaste näyttää romahtavan 23 ikävuoden jälkeen. Facebookin käyttöaste nousee hiljalleen kärkitiloille 19 ikävuoden jälkeen. YouTube ja WhatsApp ovat tasaisesti suosituimmat palvelut melkein jokaisen ikävuoden kohdalla. 24- ja 25-vuotiaiden kohdalla Facebook on WhatsAppin jälkeen toiseksi suosituin palvelu. Facebook ei ole kuitenkaan enää suosituin palvelu missään ikäryhmässä.

Nuoret viettävät kyselyn mukaan eniten aikaa palveluissa: Snapchat, YouTube, Instagram, WhatsApp, Facebook ja Reddit. Vastaajien mukaan tärkeimmät somepalvelut ovat Snapchat, WhatsApp, Instagram ja YouTube.

Yksityiskeskustelut suosituimpia

Nuoret keskustelevat sosiaalisessa mediassa mieluiten yksityiskeskusteluissa. Kyselyn mukaan reilut 75 % vastaajista ymmärsi täysin, että sisällöt ovat löydettävissä esimerkiksi Googlen haun kautta vuosienkin jälkeen. Luku on pysynyt suurin piirtein samana vuoden 2015 ja 2016 kyselyistä. Toisaalta vapaassa sanassa ja opetukseen liittyvässä kysymyksessä tämä asia koettiin erittäin ajankohtaisena. Kaikki eivät tiedosta, minkälaista vahinkoa epäasialliset sisällöt voivat aiheuttaa joko käyttäjälle itselleen tai sisällön kohteelle.

Vajaa 25 % vastaajista on kokenut ainakin jonkinasteista kiusaamista sosiaalisen median palveluissa. Kasvua vuodesta 2016 on valitettavasti noin 10 %. Edelleen vain reilut kaksi prosenttia tunnustaa kiusanneensa varmuudella toisia. Yli 75 % on sitä mieltä, että ei ole millään tavalla kiusannut toisia. Kuitenkin yli 60 % on nähnyt sosiaalisessa mediassa toisten kiusaamista.

Kyselyssä lähes 70 % kyselyyn vastanneista nuorista haluaisi sosiaalisen median opetusta kouluihin ja oppilaitoksiin. Myös kodin roolia sosiaalisen median opetuksessa tulisi miettiä entistä tarkemmin.

Some ja nuoret 2019 on koko maan kattava, verkkokyselyyn perustuva 13-29-vuotiaille suunnattu katsaus nuorten sosiaalisen median käytöstä. Kyselyyn vastasi 6247 nuorta. Tutkimuksen tuottivat yhteistyössä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut ja sosiaaliseen mediaan erikoistunut Ebrand Group Oy. Kysely on tehty aikaisemmin vuosina 2013, 2015 ja 2016.

Lue lisää kyselystä: http://www.ebrand.fi/somejanuoret2019/