Julkisen sanan neuvoston päätökset 10.4.2019 pidetystä kokouksesta

JSN: Pelicans-uutisointi ei rikkonut Journalistin ohjeita

Jääkiekkoseura Lahden Pelicans ja seuran pääomistaja Pasi Nurminen kantelivat Julkisen sanan neuvostolle (JSN) Etelä-Suomen Sanomissa loppuvuonna 2018 julkaistusta juttukokonaisuudesta. JSN antoi asiassa ratkaisunsa keskiviikkona 10.4.2019.

Etelä-Suomen Sanomien julkaisemissa jutuissa kerrottiin, että Nuorisosäätiön ja Salpausselän Rakentajien epäiltyjä talousrikoksia koskevassa viranomaistutkinnassa oli noussut esille, että Pasi Nurminen oli saanut yhdeltä tutkinnan osapuolista merkittäviä rahasiirtoja ostaessaan Pelicansin osakkeita vuonna 2016 ja noustessaan seuran suurimmaksi omistajaksi.

Kantelijoiden mielestä juttukokonaisuudesta sai virheellisen käsityksen, että Nurminen olisi epäiltynä rikoksesta ja että jutuissa käsitelty talousrikostutkinta kohdistuisi nimenomaisesti Nurmiseen tai Pelicansiin.

JSN totesi päätöksessään, että Etelä-Suomen Sanomilla oli perusteet käsitellä Pelicansin ja Nurmisen yhteyksiä talousrikostutkinnan osapuoliin. JSN myös huomautti, että jutuissa ei missään kohtaa väitetty Pelicansin tai Nurmisen olevan epäiltyinä rikoksista.

”Talousrikoksista epäillyn henkilön rahasiirrot urheiluseuran pääomistajalle ovat paikallisesti merkittävä uutisaihe, josta yleisöllä on oikeus saada tietää”, JSN:n päätöksessä todetaan.

Etelä-Suomen Sanomien vastaava päätoimittaja Markus Pirttijoki selitti JSN:lle lähettämässään vastauksessa, että asian uutisarvoa nosti se, että sekä Nurminen että hänen rahoittajansa olivat aiemmissa haastatteluissa kiistäneet rahoituskuvion.

Videokuvaa ei saa käyttää harhaanjohtavasti

JSN käsitteli huhtikuun kokouksessaan yhteensä seitsemän kantelua. Vapauttavia päätöksiä saivat Etelä-Suomen Sanomien lisäksi Iltalehti, Latu&Polku, MTV ja Yle.

MTV sai kokouksessa myös langettavan päätöksen, kun JSN katsoi, että MTV:n verkkojutussa julkaistu video antoi virheellisen kuvan jutussa käsitellystä mielenosoituksesta. Juttu ja video käsittelivät eri mielenosoituksia, mutta asiasta ei kerrottu lukijoille.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 15.5.2019.

Vapauttava päätös 7027/MTV/19
MTV
Asia: Piilomainonta

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, joka perustui autojen maahantuojan tiedotteeseen. Juttu ei ollut piilomainontaa. Äänestyspäätös 6–4.

Vapauttava päätös 7024/SL/19
Iltalehti
Asia: Totuudenmukainen tiedonvälitys, tietojen tarkistaminen, olennainen asiavirhe

Lehti julkaisi verkkosivuillaan kaksi juttua, joiden mukaan ylikomisario ja oikeustieteen professori olivat eri mieltä siitä, voiko autoilijaa sakottaa, jos hän ei havaitse nopeusrajoitusta lumen vuoksi. Jutuissa ei ollut olennaisia asiavirheitä.

Vapauttava päätös 7023/AL/18
Latu&Polku
Asia: Totuudenmukainen tiedonvälitys, otsikko, olennainen asiavirhe, virheen korjaaminen

Lehti kertoi yhdistyksen jäsenille suunnatun kyselyn tuloksista. Jutun otsikossa ei ollut olennaista asiavirhettä.

Langettava päätös 7017/MTV/18
MTV
Asia: Kuvan harhaanjohtava käyttö, olennainen asiavirhe

MTV julkaisi verkkosivuillaan jutun, jossa käsiteltiin mielenosoitusta. Jutun sisällä julkaistiin video siitä, miten poliisi poisti hakaristilippuja toisessa mielenosoituksessa. Video antoi virheellisen kuvan jutussa käsitellystä mielenosoituksesta. Tämä oli olennainen asiavirhe, joka MTV:n olisi pitänyt korjata saatuaan virheestä tiedon.

Vapauttava päätös 7002/SL/18
Etelä-Suomen Sanomat
Asia: Totuudenmukainen tiedonvälitys, haastattelu, lähdekritiikki, otsikko, olennainen asiavirhe

Lehti julkaisi juttukokonaisuuden, jossa kerrottiin jääkiekkoseuran pääomistajan saaneen rahoitusta talousrikostutkinnan kohteena olevalta henkilöltä. Jutuissa ei ollut olennaisia asiavirheitä, joista lehti olisi saanut oikaisupyynnön.

Vapauttava päätös 6990/SL/18
Iltalehti
Asia: Ihmisarvon kunnioittaminen

Lehti julkaisi jutun, jossa se mainitsi henkilön etnisen taustan kielteisessä yhteydessä. Lehti ei tuonut etnistä taustaa esiin halventavasti, vaan sen kertominen oli jutun aiheen kannalta asiaankuuluvaa. Äänestyspäätös 8–2.

Vapauttava päätös 6933/YLE/18
Yle
Asia: poikkeuksellinen tiedonhankinta, kuvan käyttö, yksityisyyden suoja

Svenska Yle julkaisi nettisivuillaan hopeavettä käsittelevän jutun. Yle käytti suljetussa Facebook-ryhmässä käytyjä keskusteluja Journalistin ohjeiden mukaisesti eikä Facebook-profiilikuvien julkaiseminen rikkonut kantelijoiden yksityisyyden suojaa.

Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.