Aikakauslehtiviikolla 20. – 26.4. digilehdet ovat avoinna kaikille

Aikakauslehtiviikkoa vietetään osana valtakunnallista Lukuviikkoa 20. – 26.4. Teemaviikko nostaa esiin aikakauslehtien monipuolisia sisältöjä, tutustuttaa lukijoita uusiin lehtiin ja tukee erityisesti lasten ja nuorten lukutaidon kehittymistä.

–  Rakennamme Aikakauslehtiviikosta tunnetun vuosittaisen mediakasvatuksen ja lukemisen teemaviikon kaikille lapsista aikuisiin, kertoo Aikakausmedian mediakasvatusasiantuntija Outi Laine. Viikon aikana Aikakausmedian jäsenkustantajat ja – julkaisijat tarjoavat lukuoikeudet lähes 60 aikakauslehteen. Lehtiä voit lukea 20.4. alkaen osoitteessa www.aikakauslehtiviikko.fi.

Alkuperäisestä, myös kirjastoille suunnatusta Aikakauslehtiviikon ohjelmasta poiketen kouluille suunnitellut oppimateriaalit painottuvat nyt digitaalisiin etätehtäviin, joita voi vapaasti hyödyntää opetuksessa.

Aikakauslehtiin liittyviä etätehtäviä on suunniteltu eri kouluasteille ala-asteista lukioon. Lukiolaisille on medialukutaitoon kuuluvia tehtäviä kuten esimerkiksi Improbatur-lehden juttuun liittyvä Paljasta valeuutiset -testi. Luovuuteen kannustaa Otsikkoruno -tehtävä, jossa viikon sivustolla olevista lehdistä valitaan joku, jonka kiinnostavista otsikoista voi koota vaikka lyriikkaa, haikuja, runoja tai aforismeja. Otsikkorunoja on myös mahdollista julkaista Instagramissa tunnuksella #aikakauslehtiviikko.

Kaikille kouluasteille sovellettavia tehtäviä ovat esimerkiksi Juttuvinkki-haaste, joka kannustaa pohtimaan itselle tärkeitä asioita, sanoittamaan niitä ja kokeilemaan journalistisen vaikuttamisen keinoja sekä Q&A -10 kysymystä aikuisille mallina kysymyksiä ja vastauksia -palstojen tekemisestä.

–  Kaikki Aikakauslehtiviikon tehtävät ovat paitsi välineitä uuden oppimiseen, niin myös erinomainen keino yhdessä koko perheen kanssa pohtia monia mieltä askarruttavia asioita tai löytää itsestään uusia luovia puolia. Toki pelkästään lukemisella, etenkin nyt, on tärkeä rooli oppimisen, yleissivistyksen ja viihtymisen kannalta meille kaikille, muistuttaa Laine.