Mainonnan määrä toukokuussa edelleen laskusuunnassa

Mainonnan määrän lasku jatkui toukokuussa historiallisen voimakkaana kaikissa mediaryhmissä. Toukokuussa mainonnan määrä laski -42,2 % vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna. Laskua oli kaikissa mediaryhmissä. Vähiten laskua oli verkkomainonnassa, -26,0 prosenttia. Elokuvamainonta lakkasi kokonaan koronatilanteen vuoksi.

”Positiivista tässä on se, että pudotuksen vauhti ei huhtikuun jälkeen enää kiihtynyt. Hyvin todennäköisesti aallonpohja oli nyt tässä”, kommentoi Tapio Heikinheimo, Kantarin Ad Intelligence Lead.

Mediamainontaansa lisäsivät toukokuussa öljy- ja energiayhtiöiden sekä pesuaineiden mainostajat. Eniten laski matkailun ja liikenteen, telepalvelujen, finanssialan ja moottoriajoneuvojen mainonta. Avoimien työpaikkojen ilmoittelu väheni toukokuussa -51,0 % vuoden takaiseen nähden.

Merkkimainonta laski -41,4 %, vähittäiskaupan mainonta -38,8 % ja luokiteltu ilmoittelu -50,8 % vuoden 2019 toukokuuhun verrattuna.

”Vuositasolla mainonnan määrässä on normaalisti kaksi varsin samankokoista kolmen kuukauden mittaista huippusesonkia – kevätkausi maaliskuulta toukokuulle ja syyskausi syyskuulta marraskuulle. Nyt kevätkausi jäi ikään kuin kokonaan välistä”, Heikinheimo kertoo.

”Tällä hetkellä on kuitenkin paljon merkkejä markkinan suhteellisesta piristymisestä vaikean kevään jälkeen. Mahdollisesti näemme jo vähemmän synkkiä lukemia kesäkuukausina. Rajoitusten poistuessa ja ihmisten palatessa normaaliin rytmiin mainostajatkin tulevat aktivoitumaan. Syksyn osalta tarkemman ennusteen tekeminen on kuitenkin hyvin hankalaa”, Heikinheimo toteaa.

Tiedot perustuvat Kantar TNS:n Ad Intelligencen jatkuvassa kuukausittaisessa seurannassa olevien medioiden mittaukseen. Mainospanostuslukujen laskennassa on käytetty vertailukelpoista mediavalikoimaa. Kantarin kuukausittain keräämät mediapanostustiedot kattavat 80 % Suomen koko mediamarkkinasta.