Katulehti Isolla Numerolla koronasta huolimatta ennätysvuosi

Katulehti Ison Numeron myyjät ansaitsivat viime vuonna yhteensä yli 190 000 euroa tuloja ja myyjiä oli ennätysmäärä. Koronarajoitusten vuoksi helmikuun lehden julkaisua lykätään.

Kaduilla myytävää aikakauslehti Isoa Numeroa myi viime vuonna enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Vuoden 2020 aikana lehteä myi yli 280 asunnotonta ja vähävaraista ihmistä – luku on lson Numeron kymmenvuotisen historian suurin. Huippukuukausina lehteä myi yli 140 henkeä päivässä ympäri Uudenmaan katuja.

Poikkeusolot, matkustusrajoitukset ja kaupunkitilojen hiljeneminen kuitenkin hankaloittivat myyjien työtä. Lehden myyjät ansaitsivat työllään yhteensä yli 190 000 euroa tuloja. Tulosumma laski viidenneksellä edellisvuodesta.

”Pandemia on kärjistänyt monin tavoin marginaalissa elävien arjen haasteita. Toimistolla käyvien ihmisten tarinoissa toistuu huoli toimeentulosta ja tulevasta”, sanoo Ison Numeron toimitusjohtaja Janne Hukka.

”Ei olekaan ihme, että Isolle Numerolle on nyt suurempi kysyntä kuin koskaan aiemmin”, hän lisää.

Ison Numeron katumyynti keskeytettiin viime kevään poikkeustilan aikana kahdeksi kuukaudeksi ja henkilökunta lomautettiin. Myynnin jatkuttua henkilökunta on kouluttanut myyjiä ja kehittänyt toimintaa, jotta Ison Numeron myynti olisi turvallista myös tulevaisuudessa.

Iso Numero on yhteiskunnallinen yritys, jonka talous perustuu aikakauslehtien irtonumeromyyntiin. Lehtien myynnistä saadut tulot laskivat viime vuonna kolmanneksella, mutta työn jatkuvuus turvattiin muun muassa European Journalism Centren ja opetusministeriön apurahojen avulla.

Kevään aikatauluihin muutoksia

Pandemiatilanteen pitkistyttyä lehden kevään julkaisuaikataulua on jouduttu muuttamaan väliaikaisesti. Viime vuodet lehti on ilmestynyt joka kuun ensimmäinen keskiviikko. Nyt helmikuun lehti ilmestyy kaksi viikkoa myöhässä 15.2. ja seuraava lehti huhtikuun alussa.

”Päätös on meille vaikea, sillä myyjien hyvinvointi on meille prioriteetti. Hidastamalla tahtia voimme kuitenkin varmistaa, että työmme voi jatkua keskeytyksettä koronatilanteen parantuessa”, Hukka sanoo.

Samaan aikaan Ison Numeron henkilökunta on lomautettu osa-aikaisesti helmikuun alusta alkaen. Tällä hetkellä lehteä myy joka viikkoa yli 30 henkeä ympäri Uuttamaata. Myyjiä on huomattavasti tavallista vähemmän koronatilanteen ja matkustusrajoitusten vuoksi.

Normaaliin julkaisuaikatauluun palataan heti koronatilanteen hellittäessä. Lehteä voi tukea ostamalla tilauksen verkkokaupasta. Jokaisen verkosta ostetun lehden pussittaa ja postittaa lehden myyjä, joka saa työstä tuntipalkkaa.