Uuden logon on suunnitellut graafinen suunnittelija Aleksi Tammi. Uuden kirjasintyypin nimi on Aino. Tammi on suunnitellut sen typografi Göran Söderströmin kanssa. Kuva: Fiskars Finland Oy Ab

Suomalaiset ovat hakeneet tällä viikolla Iittalan valmistamaa tavaraa poikkeuksellisen paljon. Tori.fi:ssä on tehty hakuja Iittalan astioista 75 prosenttia enemmän kuin viime viikolla. Ikoninen suomalaisbrändi on ollut nyt poikkeuksellisen näkyvästi esillä maanantaina julkaisemansa brändiuudistuksen jälkeen.

– Tämän viikon Iittala-rynnistys on hakujen osalta nopein yksittäiseen tuotemerkkiin kohdistuva kiinnostusloikka Torissa koskaan. Tämän tapaisia ilmiöitä on ollut jostain teemasta tai yksittäisestä tuotteesta, mutta ei aiemmin tässä mitassa yksittäiseen tuotemerkkiin kohdistuen. Kyllä tässä on taustalla tämän viikon kohina, Torin johtaja Jenni Tuomisto sanoo.

Iittalan tuotteet ovat jatkuvasti Torin suosituimpien joukossa sekä hakujen että myynti-ilmoitusten määrällä mitaten. Siksi 75 prosentin kiihdytys on erityisen iso.

– Kuhina alkoi heti maanantaina. Iittala-ilmoituksia on nyt julki yli 10 000. Esimerkiksi Pentikiä – joka myöskin on erityisen suosittu tavaramerkki – on 4000 ilmoitusta, Tuomisto lisää.

Tavara liikkuu erityisesti astioissa. Niissä Iittala on tämän viikon 3. suosituin hakusana. Lisäksi hauissa korostuvat Iittalan mallistojen erisnimet, kuten Teema, Kastehelmi ja Ultima Thule.

i-logon merkitys näkyy

Iittala ilmoitti maanantaina siirtyvänsä pois tunnetusta i-kirjain-logostaan.

– Yhtäkkisen kaupankäynnin syy lienee se, että ajatellaan, ettei klassikkotuotteita pian enää saisi kaupasta. Näyttää, että nyt on halua hamstrata niitä tuotteita – ja osa puolestaan on haistanut menekin, Tuomisto toteaa.

Trendin kohde on suuren volyymin osalta otollinen, sillä Iittala-tuotteita löytyy Suomessa liki joka kodista. Monissa Iittala-ilmoituksissa korostetaan logotarrojen säilyneen tuotteissa.

– Eniten nyt on laitettu myyntiin lasiastioita. Eli tarjonta ja kysyntä kohtaavat, kun Iittalalta etsitään juuri astioita eniten tällä hetkellä, Tuomisto jatkaa.

Suomalaisbrändit ovat suosiossa

Sisustustavara ja huonekalut ovat Suomen käytetyimmässä kauppapaikassa Torissa vilkkain kaupankäynnin kohde. Toiseksi eniten kauppaa käydään vaatteilla. Sisustustavarassa ja huonekaluissa suomalaiset tuotemerkit lukeutuvat haetuimpiin tuotteisiin.

Suosituimmat suomalaisbrändit Torissa:
1. Marimekko
2. Artek
3. Iittala
4. Lundia
5. Pentik

Kaikkiaan Toria käyttää viikoittain keskimäärin 1,3 miljoonaa ihmistä. Määrä kasvoi viime vuonna edellisvuodesta 5,5 prosenttia. Torissa vierailtiin viime vuonna yhteensä yli 670 miljoonaa kertaa. Ilmoituksia julkaistiin 15,5 miljoonaa. Suomalaiset tienasivat viime vuonna Torin kautta yhteensä 0,72 miljardia euroa.