Poliisihallitus on päätöksillään 31.1.2022 kieltänyt curaçaolaisia Nordic Tech Services N.V.:tä ja Viking Technology N.V.:tä toimeenpanemasta rahapelejä Suomessa. Kiellot koskevat Suomeen suunnattua rahapelien markkinointia ja myyntiä puhelimitse. Poliisihallitus on asettanut kieltojen tehosteeksi 25 000 euron uhkasakot. Lottoarvontoja on markkinoitu ja myyty Suomeen puhelimitse ainakin tuotenimillä 365Lotto ja 121Lotto.

Poliisihallitus kielsi rahapelien lainvastaisen toimeenpanon, sillä yhtiöt eivät lopettaneet toimintaansa viranomaisen huomautuksista huolimatta. Kiellot ovat voimassa kaksitoista kuukautta 5.5.2022 alkaen.  Poliisihallitus tuomitsee uhkasakot maksuun, jos yhtiöt jatkavat päätöksillä kiellettyä rahapelien toimeenpanoa.

– Valvontatoimenpiteisiin ryhdyttiin, kun Poliisihallitus sai ilmoituksia puhelimitse tarjotuista lottovedonlyönnistä. Kuluttajille tarjottiin suomenkielisissä puheluissa määräaikaisia kuukausittain veloitettavia rahapelitilauksia. Kuluttajat ovat kertoneet, että sopimuksista on ollut vaikea päästä eroon. Nyt toiminta on kielletty sen jatkuttua Poliisihallituksen huomautuksista huolimatta, toteaa ylitarkastaja Seela Saraniva Poliisihallituksen arpajaishallinnosta.

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kuluttajaneuvonta ja kuluttaja-asiamies ovat saaneet yhteydenottoja asiasta. Poliisihallitus julkaisi yhdessä kuluttaja-asiamiehen kanssa asiaa koskevan tiedotteen 30.3.2021. Tiedote löytyy täältä: https://poliisi.fi/-/kuluttajia-varoitetaan-laittomasta-rahapelien-puhelinmarkkinoinnista.

Rahapelien myynti- ja markkinointi Suomessa

Vedonlyönti ja rahapelit ovat Suomessa arpajaislailla säänneltyä toimintaa. Pelien markkinointiin ja toimeenpanoon on Manner-Suomessa yksinoikeus vain Veikkaus Oy:llä. Muut toimijat eivät lain mukaan voi tarjota rahapelejä Manner-Suomessa. Vuodesta 2023 alkaen pelaajien maksut markkinointikiellon saaneille yhtiöille estetään.

Poliisihallitus valvoo arpajaislain noudattamista, ja sen yhtenä tehtävänä on taata laillisiin rahapeleihin osallistuneiden oikeusturva. Poliisihallitus ei kuitenkaan ongelmien ilmetessä voi auttaa yksittäisiä kuluttajia, jotka ovat pelanneet lainvastaisten toimijoiden pelejä.

Manner-Suomessa ei harjoiteta laillista rahapelien puhelinmyyntiä, koska yksinoikeusyhtiö Veikkaus ei tee puhelinmyyntiä.