Julkisen sanan neuvosto (JSN) totesi kokouksessaan 11.5.2022, että Ukrainan sodassa kuolleiden ihmisten ruumiiden kuvien julkaiseminen ei rikkonut journalistien eettisiä ohjeita. Kantelija oli pyytänyt JSN:n kantaa siihen, oliko läheltä otettujen ja myös lapsia hämmentävien ja pelottavien kuvien julkaiseminen Helsingin Sanomissa eettisesti oikein. JSN totesi, että kyse oli tapahtumista, joista yleisöllä oli oikeus tietää, joten lehdellä oli painavat journalistiset ja yhteiskunnalliset perusteet poikkeuksellisen kuvamateriaalin julkaisemiselle. Kuvat oli myös valittu siten, että lehti oli välttänyt tarpeettoman yksityiskohtaista ruumiinvammojen esittelyä.

JSN käsitteli kokouksessaan myös Ilta-Sanomien kirjoitusta, jossa pakinoitsija Setä Arkadia käytti Vladimir Putiniin viitaten lausahdusta ”ryssä valehtelee meille päin naamaa”. JSN totesi, että ryssä-sanan käytön moitittavuus riippuu asiayhteydestä ja tässä tapauksessa sitä ei käytetty venäläisten ihmisarvoa loukkaavasti. Kontekstina pakinakirjoituksessa oli 31 vuoden takaisten poliittisten tapahtumien ja silloisen kielenkäytön muistelu ja vertaaminen tähän päivään. Pakinatyylisissä kirjoituksissa sallitaan kärjekästäkin mielipiteen ilmaisua.

Lisäksi Helsingin Sanomat sai kokouksessa vapauttavan päätöksen kantelusta, joka käsitteli kysymystä siitä, olisiko lehden pitänyt tuoda iltapäivälehtien journalismia puolustavassa pääkirjoituksessaan esiin, että siinä esimerkkinä mainittu Ilta-Sanomat kuuluu Helsingin Sanomien kanssa samaan konserniin. JSN totesi, että se olisi ollut suotavaa, muttei välttämätöntä, koska lehti ei pääkirjoituksessaan puolustanut ainoastaan Ilta-Sanomia vaan käsitteli aihetta yksittäistä mediaa yleisemmällä tasolla sanan- ja lehdistönvapauden näkökulmasta.

JSN päätyi antamaan vapauttavat päätökset myös Iltalehden lukijakommenttien moderointipäätöksistä ja Meän Tornionlaakso -lehden kuntapäätöksentekoa kriittisesti käsitelleestä jutusta.

Alla tiivistelmät 11.5.2022 tehdyistä päätöksistä.

Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Vapauttava päätös 8018/UL/22
Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi valokuvia Ukrainan sodassa kuolleiden ihmisten ruumiista. Julkaisemisella oli painavat journalistiset perusteet ja yhteiskunnallinen merkitys. Se ei rikkonut Journalistin ohjeiden hienotunteisuusvaatimusta.

Vapauttava päätös 8016/PL/22
Meän Tornionlaakso
Lehti esitti kunnanjohtajan toiminnasta kiistanalaisia tulkintoja. Asemansa takia kunnanjohtajan täytyy sietää työnsä kärkevääkin julkista arviointia. Jutussa referoitiin myös kantelijan näkemyksiä, eikä julkisuus ollut niin kielteistä, että häntä olisi tullut kuulla samassa yhteydessä laajemmin.

Vapauttava päätös 7999/UL/22
Helsingin Sanomat
Lehti puolusti pääkirjoituksessaan iltapäivälehtien sotauutisointia. Pääkirjoituksessa ei ollut välttämätöntä mainita, että siinä esimerkkinä mainittu iltapäivälehti kuuluu pääkirjoituksen julkaisseen lehden kanssa samaan konserniin. Lehti käsitteli aihetta yksittäistä mediaa yleisemmällä tasolla sanan- ja lehdistönvapauden ja yleisön tiedonsaantioikeuden näkökulmasta.

Vapauttava päätös 7991 & 7992/UL/21
Ilta-Sanomat
Pakinassa viitattiin ryssä-sanalla Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin asiayhteydessä, joka ei loukannut venäläisten ihmisarvoa.

Vapauttava päätös 7988/UL/22
Iltalehti
Lehti julkaisi verkkojuttunsa keskusteluosiossa kommentin, jossa nimimerkillä esiintynyt keskustelija halvensi toista nimimerkillä esiintynyttä keskustelijaa alatyylisesti. Kommentti oli ymmärrettävissä ylilyönniksi, eikä se loukannut ihmisarvoa tai yksityisyyttä.