MEN antaa lausuntoja siitä, onko markkinointi hyvän tavan vastaista tai tunnistettavissa markkinoinniksi. Mainos on hyvän tavan vastainen, jos se on esimerkiksi syrjivä tai lapsille sopimaton. MEN tulkitsee Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) markkinointisääntöjä ja MENin hyvää markkinointitapaa koskevia periaatteita.

HUOMAUTUS:

Halti Oy ja vaikuttaja Anette Aho (Instagram-käyttäjänimi: operaatioaiti)

Piilomainonta, Instagram, muistutusmarkkinointi, vaikuttaja, MEN 40/2023

Vaikuttaja oli julkaisullaan 11.4.2023 mainostanut markkinoijan ulkoiluvaatteita markkinoijan lukuun, koska julkaisussa oli käytetty kaupallisen yhteistyön puitteissa saatuja markkinoijan ulkoiluasuja. Kuluttajan huomio kiinnittyi julkaisussa ensimmäiseksi suutelevaan pariskuntaan, joka on pukeutunut Halti-ulkoiluasuihin. Lisäksi täysin samoja ulkoiluasuja oli ”ennakkoesitelty” eli mainostettu ajallisesti kolme päivää aikaisemmin ja kaksi päivää julkaisun jälkeen. Julkaisun visuaalinen ilme oli samantyyppinen kuin mainostunnistein merkityissä julkaisuissa 8.4.2023 ja 13.4.2023. Julkaisu toimii muistutusmarkkinoinnin tavoin.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Nicobros OÜ (Pussit.com-brändi)

Itsemurha, suoramarkkinointi, MEN 41/2023

Itsemurha-aihetta käytettiin markkinoinnin tehokeinona. Markkinointi oli hyvän tavan vastaista.

Marju Grabovci

Piilomainonta, Facebook, MEN 42/2023

Facebook-ryhmässä ”Vauva 2023” oli julkaistu synnytysvalmennusmainos. Julkaisussa ei ollut mainostunnistetta.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

AL Collection Oy Ab ja yrityksen omistaja Alexa Dagmar (Instagram-käyttäjänimi: alexadagmar)

Piilomainonta, Instagram, MEN 43/2023

Yrityksen omistaja julkaisi mainoksen ilman mainostunnistetta henkilökohtaisella Instagram-tilillään, jossa oli sekä henkilökohtaisia että kaupallista sisältöä. Kuluttajan on tällöin vaikea erottaa kaupallista sisältöä muusta sisällöstä.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Scrub Daddy UK ja vaikuttaja Auri Kananen (YouTube-käyttäjänimi: aurikatariina)

Piilomainonta, YouTube, vaikuttaja, MEN 44/2023

Vaikuttaja esitteli YouTube-videolla markkinoijan tuotteita. Julkaisussa ei ollut mainostunnistetta.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Carwash PLUS Oy (CarWash Gate -autopesula)

Yksityisomaisuus julkisena mainosalustana, markkinoijan vastuu, MEN 46/2023

Mainoksia oli kiinnitetty yksityishenkilöiden autojen tuulilaseihin. Yksityisomaisuuden käyttäminen luvatta ja sen tavanomaisen käyttötarkoituksen vastaisesti julkisena mainostilana oli hyvän tavan vastaista menettelyä.

Kalustetalo Juurikivi Oy ja vaikuttaja Päivi Rantanen (Instagram-käyttäjänimet: ”kolmiokuudelle” ja ”minimalismikolmio”)

Piilomainonta, kaksi Instagram-tiliä, vaikuttaja, MEN 47/2023

Vaikuttaja oli saanut alennusta ostamastaan kerrossängystä. Oli sovittu, että hän mainostaa sänkyä sosiaalisessa mediassa.  Vaikuttaja oli julkaissut sänkymainoksen ”kolmiokuudelle”-tilillä 16.8.2023 ja julkaisussa oli mainostunniste. Kymmenen päivää myöhemmin 26.8.2023 vaikuttaja julkaisi lausuntopyynnön kohteena olevan kuvan kerrossängystä ”minimalismikolmio”-tilillä ilman mainostunnistetta.

MEN katsoi, että vaikuttaja oli julkaisullaan 26.8.2023 mainostanut kerrossänkyä markkinoijan lukuun, koska oli mainostanut samaa tuotetta kymmenen päivää aikaisemmin toisella Instagram-tilillään. Kuvassa 26.8.2023 näkyi yksinomaan kaupallisen yhteistyön puitteissa saatu tuote. Julkaisun kommenttikentässä vaikuttaja kertoi tuotteesta mainosmaisesti ja mainitsi markkinoijan toiminimen.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

Ritaki Oy ja vaikuttaja Päivi Rantanen (Instagram-käyttäjänimi: ”kolmiokuudelle”)

Piilomainonta, Instagram, vaikuttaja, MEN 48/2023

Lausuntopyynnön kohteena olevat julkaisut liittyivät vaikuttajan markkinoijalta saamaan valmennusohjelmaan. Yhdessä julkaisussa mainostunnisteena käytetty ilmaisu ”tuote saatu” ei ollut selkeä mainostunniste.

Markkinointi ei ollut tunnistettavissa markkinoinniksi ICC:n markkinointisääntöjen edellyttämällä tavalla.

VAPAUTTAVA:

If Vahinkovakuutus Oyj

Ulkomainos, MEN 45/2023

Vakuutusyhtiön ulkomainoksessa oli kuva, jossa oli ylimpänä varoituskolmioliikennemerkki, jonka alla oli teksti ”Auttaa vähän”. Sen alla oli vakuutusyhtiön logo ja teksti ”Auttaa paljon”. Lausunnonpyytäjän mukaan mainos saattaa vaarantaa liikenneturvallisuuden, koska mainoksesta voi syntyä ajatus, että varoituskolmion laittaminen onnettomuustilanteessa on hyödytöntä.

MEN totesi, ettei mainoksesta voida katsoa syntyvän sellaista mielikuvaa, että varoituskolmion laittaminen olisi hyödytöntä. Mainos ei ollut hyvän tavan vastainen.

Hesnova Oy ja Discovery Networks Finland Oy

Televisiomainos, alakouluikäinen, katsojaprofiili, MEN 49/2023

Televisiossa esitetty mainos ei ollut hyvän tavan vastainen.